vineri, 9 ianuarie 2009

Lumea mananca si... se mananca...

Am ajuns azi dimineata la munca. Bineinteles ca dimineata nu am mancat nimic si acum mi-e o foaaaameeee... de ma intind pe birou.

Chiar stau sa ma gandesc ce sa mananc pentru ca m-am saturat ca in fiecare zi sa mananc aceleasi meniuri. Stateam ieri noaptea si invatzam la Marfuri pentru examen si printre alte multe informatii, interesante de altfel, erau foarte multe cu privire la necesarul zilnic de calorii si alte alea. Ne invatza ca e bine ca in fiecare zi sa se consume ba oua, ba fructe nu stiu de care, ba carne din aia smechera, ba produse ecologice, ba produse imbunatatite, ba cereale, ba dulciuri, ba nu stiu ce bauturi, ba ceaiuri si multe altele. Toate acestea, puse cap la cap, te cam incurca in decursul unei zile daca ai vrea sa le respecti.
Un prim obstacol este cel al timpului, pentru ca mereu ar trebui sa fii la cumparaturi sa cauti una, alta. Un al doilea obstacol si cel mai important dintre ele in constituie banul. Banul, banul, banul. Totul, dar absolut totul, se invarte in jurul banului. O entitate materiala fara de care mori sigur si de foame si de frig si de suparare pentru ca nu poti avea nimic.
Si mai zicea acolo ca unul dintre drepturile omului din Declaratia Universala a Drepturilor Omului este acela de a manca sanatos, igienic si toate cele necesare "functionarii" zilnice si ca toate guvernele trebuie sa asigure anumite niveluri de supravietuire si acces la alimente. Se zicea ca se duc multe campanii astfel incat populatia globului sa aiba acces la cat mai multe alimente pentru necesarul zilnic de "functionare". Unde Dumnezeu s-o fi intampland asta, eu nu stiu. Pentru ca in fiecare zi ne lovim de preturi foarte mari, de salarii micutze, de oameni ai strazii care din varii motive au ajuns in acea situatie si nimanui nu ii pasa. Intradevar, pe piata sunt foarte multe produse de unde omul poate alege, insa cum sa alegi daca preturile lor sunt cum sunt.

Lumea in care traim este foarte............ rea, ciudata, de rahat, egoista, tampita, cu curu' in sus, pupicurista si multi se multumesc sa zica asta e lumea in care traim. Asta e lumea pe care o meritam pentru ca nu se vrea a se face absolut nimic pentru schimbare. Zi de zi vad lucruri care imi confirma chestia asta. Avem soarta pe care ne-o meritam, soarte pe care ne-o facem. Cum ne asternem, asa vom dormi. Si uneori cred ca e cam greu de schimbat un asternut, chiar daca se murdareste. In jurul nostru se desfasoara o lume meschina rau de tot, o lume in care supravietuiesti cat de cat bine doar daca musti si lovesti in cel de langa tine. Egoismul este ridicat la rang de necesitate astfel incat s-a ajuns sa se omoare frate cu frate, se se bata copil cu parinte, se se certe prieteni de o viata si totul de la ban, existenta si conditie sociala. Foarte putini o duc bine, insa aceia au lipsuri pe alte parti.
Trecand iarasi la tema culinara, mi-a venit acum in cap acea categorie de oameni care ii mananca pe ceilalti de funduletz. Ca si celelalte stari de existenta a lumii in care traim, mancatul de funduletz se completeaza cu ele. Nu e frumos fratilor, nu e frumos si totusi trebuie sa va ganditi ca mai exista si un Dumnezeu acolo deasupra noastra care are mare grija de toti si de toate. Poate nu credeti in Dumnezeu, dar ganditi-va atunci, de unde vine aceasta sclipire de viata din fiecare dintre noi. De unde exista aceasta suflare care face ca acele prime celule sa se transforme intr-un om?

In incheierea acestui articol, am o sugestie venita din toata inima mea pentru cei care fac parte din anumite categorii de mai sus, in special cei care papa de funduletz: incercati si voi o ciorba ca cea din imaginea alaturata si poate va mai piere din cheful ala abundent de a manca pe altii. Poate asa vedeti la propriu ca nu e bine.


Atata rautate exista in lume, ca ma mir ca se mai face ziua!


C.I.

Un comentariu:

Anonim spunea...

se mananca de funduletz:)) tare comica exprimarea dar atat de adevarata! nu stiam eu de ce ma doare funduletzul=))
Alinutza :P